Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 09/12/2007




Στις 9 Δεκεμβρίου 2007 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 έγινε στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας η Ημερίδα για την Προστασία του Αμβρακικού Κόλπου στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου μας.

Η εκδήλωση άρχισε στις 11.15 όπου ο πρόεδρος του συλλόγου Παύλος Χαραλάμπους καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τα μέλη μας και ενημέρωσε το ακροατήριο για τις ενέργειες και δράσεις των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού από την ίδρυση του συλλόγου ως σήμερα. Οι δράσεις αυτές είναι καταχωρημένες ήδη στην ιστοσελίδα μας τον μήνα Οκτώμβριο 2007.

- Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δ. Αμβρακικού κος Γ. Σιώζιος χαιρέτησε τους προσκεκλημένους και εξήρε το ρόλο και τις δράσεις των Ενεργών Πολιτών.

Χαιρετισμούς απέστειλαν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Ν.Δ. Άρτας κος Γ. Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Ν.Δ. Πρέβεζας κος Γ. Τρυφωνίδης και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας κος Δ. Τσιρώνης και ευχήθηκαν να επιτευχθεί ο στόχος της ημερίδας.

Πρώτο θέμα της ημερίδας ήταν η Ορθολογική Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων με εισηγητή τον μηχανικό Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών κον Παναγιώτη Ντζαμίλη Θα βρείτε την εισήγηση του λίγο πιο κάτω.

Δεύτερο θέμα Ο Ρόλος των Εκπαιδευτικών στην Προστασία του Αμβρακικού Κόλπου με εισηγητή τον Εκπαιδευτικό και δήμαρχο Δ. Μενιδίου κ. Μάρκο Βασίλα την εισήγηση του θα βρείτε λίγο πιο κάτω.

Τρίτο θέμα ήταν η απονιτροποίηση των νερών με εισηγητή τον Γεωλόγο Μηχανικό κ. Χρήστο Σίμο η εισήγησή του οποίου είναι επίσης καταχωρημένη πιο κάτω.

Στις τοποθετήσεις ο βουλευτής της ΝΔ Άρτας κ. Κώστας Παπασιώζος κατήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν τον έχουν ενημερώσει μέχρι σήμερα για το τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ Αμβρακικού όπως επίσης η ΚΥΑ Τζουμέρκων. Επισήμανε ότι είναι καλή η προστασία αλλά δεν αναφέρεται πουθενά η ανάπτυξη. Οι ψαράδες θα πρέπει να έχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Αντί να προσέχουν το ψαρά είπε προσέχουν τον κορμοράνο.

Στη τοποθέτηση του κου Παπασιώζιου η κα Λίτσα Κιτσαντά μέλος των Ενεργών Πολιτών αντέτεινε:

Κύριε Παπασιώζιο. Είσθε κυβερνητικός Βουλευτής και δεν μπορείτε να μας λέτε ότι δεν γνωρίζετε τι περιλαμβάνει το σχέδιο Π/Δ της ΚΥΑ για τον Αμβρακικό. Αν δεν το γνωρίζετε έχετε την υποχρέωση να το μάθετε. Δεν μπορείτε να δημιουργείτε ψευδή αντιπαράθεση μεταξύ οικολογίας – φύσης και ανάπτυξης και να μας λέτε ότι για την ρύπανση και καταστροφή του Αμβρακικού φταίνε οι Κορμοράνοι. Είναι εύκολο να τα βάζετε με τα πουλιά και όχι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που γνωρίζετε καλά ότι αυτά κυρίως ενοχοποιούνται για τη ρύπανση και καταστροφή του Αμβρακικού Κόλπου. Οφείλετε να πάρετε θέση γι αυτά και όχι για τους Κορμοράνους.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Σάλλας Αθανάσιος απάντησε ότι επιδιώκουμε την προστασία αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη του Αμβρακικού και όχι ανάπτυξη με κάθε κόστος.

Ο πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης κ. Χρήστος Σπηλιάς εξήρε το ρόλο των Ενεργών Πολιτών και ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται το Π.Δ για το Φορέα διαχείρισης. Ανέφερε ότι ο Φορέας χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΡ και άρχισε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2007. Δεν υπάρχει όμως το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για να επεμβαίνει καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμα η ΚΥΑ και το Π.Δ. Σε ερώτηση του προέδρου του Συλλόγου Παύλου Χαραλάμπους αν η μη παραχώρηση του κτιρίου πληροφόρησης Σαλαώρας το οποίο άρχισε ήδη να παρουσιάζει σημαντικές φθορές καθώς παραμένει εδώ και τρία χρόνια κλειστό, η αγορά ρυμουλκού σκάφους και η μη υπογραφή του προεδρικού διατάγματος είναι τρικλοποδιές της Κυβέρνησης για να μη λειτουργήσει ποτέ το Εθνικό Πάρκο απάντησε: Η ΔΕΠΟΣ ζήτησε 200,000 ευρώ για ενοίκιο 5 χρόνων και για το λόγο αυτό ο Φορέας ενοικίασε γραφεία στην Άρτα( Κατσιμήτρου κ Κομμένου), και είπε ότι θα προσλάβει σύμβουλο για να διεκδικήσει το κτίριο της Σαλαώρας το οποίο ορίζεται σαν έδρα στο σχέδιο του Π.Δ για το Φορέα Διαχείρισης. Ανάφερε επίσης ότι η αγορά ρυμουλκού σκάφους δεν είναι μόνο για τα δεξαμενόπλοια αλλά για μετά που θα φύγουν οι δεξαμενές για τα φορτηγά πλοία, για πυρκαγιές και για τη ρύπανση και ότι η αγορά έγινε από τη προηγούμενη διοίκηση του κ . Κοιμήση και το πλοίο αυτό θα συντηρεί ο Δήμος Αμφιλοχίας και ο Φορέας θα έχει το πλοίο όποτε χρειάζεται.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Γεωργίου Ζάψα δημοτικού Συμβούλου Φιλιππιάδας γιατί δεν απέρριψε Μ.Π.Ε για αδειοδότηση χοιροτροφικής μονάδας στον κάμπο της Άρτας απάντησε ότι η Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν ενημερώνουν το Φορέα για όλες τις Μ.Π.Ε. και επειδή δεν έχει υπογραφεί το Π.Δ δεν υποχρεώνονται η Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να ζητήσουν τις γνωμοδοτήσεις από το Φορέα για τις Μ.Π.Ε Ανέφερε επίσης ότι έγινε διαγωνισμός για το σχέδιο φύλαξης και πρόκειται να προχωρήσει στην σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου για το Φορέα.

Το μέλος μας και ταμίας του Συλλόγου μας κ. Νίκος Λούσιας ζήτησε περισσότερο δυναμισμό από τον κ. Σπηλιά και το Φορέα διαχείρισης γενικότερα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ Παναγιώτης Καφές πάνω από 60 χρόνια ψαράς από τη Κορωνησία ο οποίος εν βρασμώ ψυχής επισήμανε: Συνέχεια μας λέτε τα ίδια πράγματα και τίποτα δεν γίνεται. Μας κοροϊδεύετε κάθε φορά. Εγώ έχω να πώ 5 πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ξαναγεννηθεί ο Αμβρακικός. 1)Να σταματήσουν τα απόβλητα και τα λύματα να πέφτουν μέσα στη θάλασσα 2) Να φύγουν οι ιχθυοκαλλιέργειες 3) Τα φράγματα της ΔΕΗ να αφήνουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού 4) Οι ψαράδες να μειώσουν τις οργιές των διχτύων τους από 1500 σε 500 οργιές 5) Να φύγουν οι ερασιτέχνες ψαράδες που ψαρεύουν επαγγελματικά κάθε μέρα.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μιλτιάδης Κλάπας ο οποίος ανέφερε ότι ήρθε να αναδείξει το ρόλο των Ενεργών Πολιτών για τη προστασία του Αμβρακικού Κόλπου γιατί πρόκειται είπε για μάχη μεγάλων συμφερόντων.

O ψαράς και ο αγρότης δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από το Π.Δ για τη προστασία αλλά αυτούς τους χρησιμοποιούν τα μεγάλα συμφέροντα για να φρενάρουν την προστασία. Γιατί από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα κερδίζουν οι μεγάλες εταιρείες. Τα μεγάλα συμφέροντα των πετρελαίων δεν θέλουν να φύγουν οι δεξαμενές γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος μετεγκατάστασης. Οι μικρές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αγοράζονται από τα μεγαθήρια για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί λοιπόν να μη φύγουν από τον Αμβρακικό Κόλπο;

5400 μέτρα θαλάσσιου χώρου μπαζώθηκαν για την κατασκευή μαρίνας για να γίνει ανάπτυξη ενώ όλες οι παραλίες του Δήμου Πρεβέζης είναι διαβρωμένες.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν χρηματοδοτεί βιολογικούς καθαρισμούς σε δημοτικά διαμερίσματα αν ο δήμος διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο σε πάνω από το 75% των κατοίκων και απαιτεί να πληρώσουν το κόστος κατασκευής οι δημότες.

Για ποια προστασία και για ποια ανάπτυξη λοιπόν μιλάμε; Ο Φορέας Διαχείρισης πρέπει να έχει αρμοδιότητες. Προτείνω λοιπόν μια αυστηρότερη ΚΥΑ παρά την υπάρχουσα.

Ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας κ. Δημήτριος Γιολδάσης ανέφερε ότι η προστασία του Αμβρακικού είναι χρέος όλων μας και πρέπει παράλληλα να γίνει προσπάθεια για την ανάδειξη της περιοχής. Να μη γίνουν άλλες χοιροτροφικές μονάδες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αντεπεξέλθει στο έργο της πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Εμείς εκφέρουμε μόνο γνώμες και οι αποφάσεις έρχονται από την Περιφέρεια οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλύτερα από μας τα τοπικά προβλήματα.

Ο καθηγητής και μέλος του Συλλόγου μας Γεώργιος Νίκου, ανέφερε ότι στη βόρεια πλευρά του Αμβρακικού όπου υπάρχουν οι βιότοποι υπήρχαν οι λεγόμενες “βουδίλες” μικρές νησίδες και οι λουρονησίδες που χώριζαν τις λιμνοθάλασσες από τη θάλασσα ήταν με πασσάλους και κλαριά. Κάθε χειμώνα ο Λούρος έπεφτε μέσα στη Τσουκαλιό και ανανέωνε τα νερά της. Υπήρχαν άφθονα ψάρια και κυνήγι και με αυτά ζούσαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σήμερα από τις λουρονησίδες που έγιναν δρόμοι για τα διβάρια όπου έγιναν πλαστικές κατασκευές και τα αναχώματα, δε περνά τίποτε με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αλατότητα των νερών και να εξαφανιστούν τα υδρόβια φυτά, τα χέλια, οι κέφαλοι και οι γοβιοί

Οι συνεταιρισμοί αντί να ρίχνουν γλυκά νερά, ρίχνουν θαλασσινό νερό για να μη παγώνουν οι λιμνοθάλασσες. Ρίχνουν επίσης γόνο τσιπούρας και λαυρακιού και οι μεν τσιπούρες ενδημούν σε θαλασσινά νερά τα δε λαυράκια τρώνε το γόνο όλων των άλλων ψαριών για να επιβιώσουν, και έτσι και το οικοσύστημα αργοπεθαίνει αλλά και οι ψαράδες χρόνο με τον χρόνο αλιεύουν λιγότερους κεφάλους, χέλια και γοβιούς.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Φιλιππιάδας και μέλος μας Γεώργιος Ζάψας ανέφερε πως υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη 500 σελίδων για τον Αμβρακικό. Πρότεινε να παραμείνουν οι παλαιές δραστηριότητες και να μη δίδονται άδειες για νέες.

ΝΑΙ στην προστασία, ΝΑΙ στην αειφορεία και συνύπαρξη.

Να καταληφθεί το κτίριο της Σαλαώρας από το Φορέα και να μη παρακαλούμε κανένα. Επέπληξε τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης γιατί δεν επιβάλλει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να του στέλνουν όλες τις Μ.Π.Ε. για γνωμοδότηση και κάνει ο καθένας ότι θέλει. Ενώ η Νομ. Αυτ. Πρέβεζας απέρριψε δύο Μ.Π.Ε για χοιροστάσια , η Νομ. Αυτ. Άρτας γνωμοδότησε υπέρ της ίδρυσης χοιροστασίου. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Στις 14.00 ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την συμμετοχή τους, τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις τους και δεσμεύτηκε να αναρτήσει τα όσα ειπώθηκαν στην ιστοσελίδα μας και κατόπιν έκλεισε την συνεδρίαση.

Ακολουθούν οι τρείς εισηγήσεις της ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: