Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΙΣ 23/03/08

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

ΠΡΕΒΕΖΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 23.03.08

Η κινητοποίηση για την Προστασία του Αμβρακικού που διοργάνωσαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αλιείς, Ενεργοί Πολίτες και Φορείς της Περιοχής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Απομένει τώρα τα ωραία λόγια των πολιτικών που είπαν μπροστά στις κάμερες και το πλήθος των παρευρισκομένων να γίνουν έργα.

Παρά τον πρωϊνό άσχημο καιρό, ψαρόβαρκες απ όλον τον Αμβρακικό, εισήλθαν με φωτοβολίδες και καπνογόνα στο λιμάνι της Πρέβεζας και στη συνέχεια έκαναν συμβολικό αποκλεισμό στο στόμιο του Αμβρακικού στο Άκτιο.

Την διοργάνωση άνοιξε με ομιλία ο Δήμαρχος Πρέβεζας Κλάπας Μιλτιάδης, ο οποίος αφού χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πάρουν την προστασία του Αμβρακικού στα χέρια τους. Είπε επίσης ότι ετοιμάζουν μονοπώλιο στη διαχείριση του τουρισμού στο Άκτιο και λιμάνι της Πρέβεζας γι αυτό διώχνουν τους ψαράδες από το κεντρικό λιμάνι για να το ενοικιάσουν σε ιδιώτες, και μπάζωσαν θαλάσσιο χώρο στο Άκτιο για κατασκευή μαρίνας. Η φύση και ο άνθρωπος πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη, για να έχει μέλλον η περιοχή.

Στη συνέχεια ο Νομάρχης Άρτας Γεώργιος Παπαβασιλείου τόνισε ότι όλους μας ενώνει εδώ σήμερα η αγωνία για το μέλλον του Αμβρακικού και η ελπίδα ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Απαιτούμε στοχευμένες δράσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου ζήτησε κοινωνική συναίνεση για την απομάκρυνση των κτηνοτροφικών μονάδων από τον Αμβρακικό και ποταμό Λούρο και πρότεινε να αναλάβει η ΕΝΑΕ σε συνεργασία με τους βουλευτές της περιοχής σχέδιο για την προστασία του Αμβρακικού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου και των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους ζήτησε από τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, τους παρευρισκομένους βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων να σταματήσουν την υποκρισία και τα ωραία λόγια και να κάνουν πράξη αυτά, τα οποία λένε σε συγκεντρώσεις και ημερίδες. Ζήτησε επίσης να φύγουν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες μέσα από τον κόλπο, και παρέθεσε στοιχεία για το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλούν στον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο. Εδωσε ιδέες για ένα οικολογικό τρόπο ανάπτυξης της περιοχής, αναφέροντας πως η ανάπτυξη αυτή πρέπει να στοχεύει την προστασία και αειφορία του φυσικού πλούτου του Αμβρακικού.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ βουλευτής Πρέβεζας Γεώργιος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι υπογράφτηκε η ΚΥΑ και ότι από το τέλος του Μαϊου δεν θα μπορούν να εισέρχονται στον Κόλπο μη διπύθμενα δεξαμενόπλοια.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι είναι ελπιδοφόρο μήνυμα οι δράσεις των ενεργών πολιτών και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τους βουλευτές Ηπείρου επεξεργάστηκε σχέδιο για την προστασία του Αμβρακικού.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κώστας Κωτσαντής ανέφερε ότι την ευθύνη για την ρύπανση την έχουν όλες οι κυβερνήσεις και ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του Αμβρακικού είναι απόρροια που δημιουργεί στη κοινωνία ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το περιβάλλον δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά οφέλη. Χρειάζεται στοιχειώδη αξιοπιστία και στοιχειώδη αυτοκριτική. Διέξοδος από την κρίση που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες είναι ο δυναμισμός των ενεργών πολιτών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος, Δημήτριος Τσιρώνης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Αλεξίου.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Πρόεδρος του χημικού τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος ανέφερε ότι με τους φοιτητές εργάζεται σε μελέτες εδώ και 25 χρόνια στον Αμβρακικό. Υπάρχει το απαιτούμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του Αμβρακικού, αλλά το ζητούμενο είναι η εφαρμογή του από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Ο Αμβρακικός βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου και Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: