Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ Κ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
47100 Ανέζα- Δήμος Αμβρακικού 30001 Νεοχώρι – Δήμος Οινιάδων
ΤΗΛ/ΦΑΞ:2681042271 ΤΗΛ/ΦΑΞ:2631027510
Α.Π.:51/12.06.08 Α.Π.:356/12.06.08

Προς
1. Νομάρχες και Ν.Σ. Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας
2. Δημάρχους και Δ.Σ. Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας
Κοιν.: Γραφείο κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- Δ/νση Υδατοκαλλιεργειών
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
Περιφέρεια Ηπείρου- Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
Πολιτικά Κόμματα
ΣΑΕ
ΜΜΕ

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αμβρακικός κόλπος επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του στενού του Ακτίου, θεωρείται κλειστός κόλπος, και έχει σοβαρό πρόβλημα ανακύκλωσης των νερών του.
Από μετρήσεις που έχουν γίνει το 1998 και 2006 και το 2007 διαπιστώνεται η επιβάρυνση του κόλπου από λύματα Ιχθυοκαλλιεργειών, αστικά και χοιροτροφικά λύματα.
Για τα μεν αστικά και χοιροτροφικά λύματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με τους βιολογικούς καθαρισμούς, όπως προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τα λύματα όμως των Ιχθυοκαλλιεργειών διαχέονται κατ’ ευθείαν στο υδάτινο περιβάλλον του κόλπου, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να τα αποσυνθέσει, και έτσι λειτουργούν συσωρευτικά στη ρύπανση του κόλπου.
Τόνοι τροφών που κατακάθονται καθημερινά κάτω από τα κλουβιά, περιττώματα ψαριών, αντιβιοτικών και χημικές ουσίες που προέρχονται από τον εμποτισμό των διχτυών με χημικές ουσίες για να μη πιάνουν ασβεστοφυκικούς οργανισμούς (πομπορέλα) παράγουν οργανικό φορτίο που χρειάζεται πολύ οξυγόνο για να αποσυντεθούν.
Η παραγωγή 100 τόνων ψαριών ετησίως ισοδυναμεί με ετήσιο φορτίο BOD λυμάτων 6900 κατοίκων. Από μετρήσεις που έγιναν από μελετητική εταιρεία στις 3 Απριλίου 2007 σ’ όλες τις ιχθυοκαλλιέργειες του Ν. Πρέβεζας βρέθηκε 7,5% περιεκτικότητα οξυγόνου στα νερά ενώ τα ψάρια για να επιβιώσουν οι μετρήσεις αυτές δεν πρέπει να πέσουν κάτω από το 4%. Ο Αμβρακικός κόλπος πριν την εγκατάσταση των μονάδων αυτών είχε περιεκτικότητα οξυγόνου 50-150%. Στην περιοχή Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας όπου ψόφησαν από ασφυξία 900 τόνοι ψάρια Ιχθυοκαλλιεργειών οι μετρήσεις έδειξαν 1% περιεκτικότητας του νερού σε οξυγόνο. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει το έγκλημα που γίνεται στο βωμό της άναρχης και με κάθε κόστος ανάπτυξης των Ιχθυοκαλλιεργειών στον κόλπο.
Οι Ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης του υδάτινου περιβάλλοντος όπως διαπιστώνεται από τον Φορέα Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου
Η πρασινοκίτρινη θολή θάλασσα, επιπλέοντες αφροί, γλοιώδης πρασινοκίτρινος πυθμένας, μόνιμη εμφάνιση πλαγκτόν, έντονη δυσοσμία από τον ψόφο των ψαριών και τα ιζήματα που δημιουργούνται κάτω από τα κλουβιά, καθιστούν απαγορευτική για κάθε άλλη χρήση τη θάλασσα και τις ακτές του Αμβρακικού κόλπου.
Από μετρήσεις που έγιναν, από τα Ινστιτούτα Θαλασσίων Ερευνών στην Γερμανία και Τουρκία, στο ίζημα των Ιχθυοκαλλιεργειών ευδοκιμεί το φύκι Collerpe Assemosa το οποίο εκτοξεύει τοξικό υγρό και σκοτώνει κάθε ζωντανό οργανισμό στον περίγυρό του. Επίσης καταστρέφει την ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ το οποίο είναι το φύκι που φιλτράρει το βυθό από βλαβερές ουσίες όπως υδράργυρο, μόλυβδο και κάδμιο, και το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενο είδος από την Ε.Ε. (Λιβάδια Ποσειδώνια, Περιοχές Natura).
Πρόσφατες μετρήσεις του χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε μονάδες Ιχθυοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό Κόλπο επιβεβαιώνουν ότι και οι ιχθυοκαλλιέργειες επιβαρύνουν με οργανικό φορτίο το Κόλπο και αυξάνουν τις ανοξικές μάζες του βυθού. Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να τεθεί σαν θέμα προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο και γνωμοδοτήσετε υπέρ της απομάκρυνσης όλων των Ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό Κόλπο, καθώς ανάπτυξη δεν είναι οι επενδύσεις στην καταστροφή του Αμβρακικού Κόλπου αλλά οι επενδύσεις για την προστασία και αειφορία του φυσικού του πλούτου.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Πρόεδρος Ομ. Ηπείρου Ο Πρόεδρος Ομ. Δ. Ελλάδος

Χαραλάμπους Παύλος Σαρτζής Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: