Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου

47 100 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού

Τηλ./Φαξ 2681042271

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Έγινε την Τετάρτη 06.08.08 η συνάντηση των εκπροσώπων των Ψαράδων και των Γεωργών και της εταιρείας μελετών Βαβίζος-Ζανάκη η οποία έχει αναλάβει να συντάξει τα σχέδια διαχείρισης στις ζώνες Α και Β του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στην Άρτα.

Το έργο αυτό ανατέθηκε από την παραιτηθείσα διοίκηση μέσω του προγράμματος Intereg III ( Colleman ) και το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί εως της 30.09.08.

Στη συνάντηση, κλήθηκαν την προηγούμενη μέρα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλ/νίας, ΕΑΣ Άρτας- Φιλιππιάδας, Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί Λιμνοθαλασσών και η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Πρεβέζης,

Πολύ προχειρότητα και μεθόδευση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Οι παραπάνω εκπρόσωποι της εταιρίας δεν παρέδωσαν κανένα σχέδιο για το τι πρόκειται να κάνουν, είπαν μόνο μετά από ερωτήσεις μας ότι το σχέδιο αφορά την αειφορία για την προστασία του περιβάλλοντος, των παραγωγών και των καταναλωτών και ζητήσαν από τους παρευρισκομένους να τους προσκομίσουν προτάσεις με προβλήματα και στοιχεία.

Ενώ αρχικά ειπώθηκε ότι θα γίνει και δεύτερη συνάντηση πριν την οριστική υποβολή των σχεδίων για να ενσωματωθούν οι προτάσεις των Φορέων στη συνέχεια ειπώθηκε ότι δεν θα γίνει λόγω περιορισμού χρόνου.

Επειδή η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου έχει κακιά πείρα από τα πεπραγμένα της παραπάνω Εταιρείας η οποία εδώ και πολλά χρόνια αναλαμβάνει μελέτες για τον Αμβρακικό και ουδέποτε διέγνωσε το σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο Αμβρακικός, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να παρθούν αποσπασματικά μέτρα εις βάρος των οικονομικά εξαθλιωμένων αλιέων τη στιγμή που δεν αγγίζονται οι ρυπογόνες επιχειρήσεις, Ιχθυοκαλλιέργειες και το πρόβλημα να ανανέωσης των νερών που προέρχεται από τα φράγματα της ΔΕΗ των ποταμών που εκβάλλουν στον Αμβρακικό και τις κατασκευαστικές παρεμβάσεις- μπαζώματα στο στόμιο του Κόλπου.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου - Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: