Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Α & Β ΖΩΝΗΣ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
ΤΚ 47100 Ανέζα - Δήμος Αμβρακικού
ΤΗΛ/ΦΑΞ:2681042271

Α.Π.:65/ 16.09.2008
Προς: Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού κόλπου
Κοιν.: -Δ/νση Αλιείας Άρτας
-Δ/νση Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας
- Δ/νση Αλιείας Πρέβεζας
-Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτ. Ελλάδος
-ΣΑΕ
- Μ.Μ.Ε
ΘΕΜΑ: «Σχέδιο Διαχείρισης Α & Β Ζώνης Υγροτόπων Αμβρακικού»
Όπως σας αναφέραμε και προφορικά το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στα γραφεία του φορέα Διαχείρισης την Πέμπτη 11-9-08 είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη. Είναι ένα σχέδιο που δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα των Ζωνών του Αμβρακικού και δεν εισηγείται αναθεώρηση νομοθεσίας και καταστάσεων που έχουν ξεπεραστεί από τα πραγματικά γεγονότα.
Συγκεκριμένα αναφέρει επανειλημμένα το νομοσχέδιο του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Ηπείρου που προβλέπει την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στις περιοχές Ramsar του Ν. Άρτας 50.000 στρεμμάτων χωρίς να γίνεται μνεία των επιπτώσεων από τη λειτουργία τους ως επίσης και των ανοξικών μαζών που προκάλεσαν μαζικούς θανάτους στις ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού, με πρόσφατο κρούσμα αυτό στην περιοχή Μενιδίου όπου ψόφησαν 900 τόνοι ψάρια.
Τα απόβλητα των υπαρχουσών ήδη εγκαταστάσεων στα αλίπεδα του Ν. Άρτας έχουνε σοβαρές επιπτώσεις στον κόλπο του Κοχλιά ο οποίος ήταν ένας από τους μοναδικούς ψαρότοπους πριν από μία δεκαετία και σήμερα είναι «κρανίου τόπος».
Στην παράγραφο 8.3 αποσιωπάται η ρύπανση η οποία προέρχεται και από τις ιχθυοκαλλιέργειες βάση των μετρήσεων που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθηγητής κ. Αλμπάνης Τριαντάφυλλος .
Θεωρούμε απαράδεκτη επίσης την επισήμανση που έκανε ο μελετητής ότι δίνεται σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι στην ανταγωνιστικότητα και οικονομική μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
Πού ζει ο κ. μελετητής? Είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Δε βλέπει το χάλι του Αμβρακικού που είναι κατά 75% νεκρή θάλασσα?
Να τα θυσιάσουμε όλα στο βωμό του ανταγωνισμού και της οικονομικής μεγέθυνσης των επιχειρήσεων?
Χρησιμοποιείται σκόπιμα ο όρος υδατοκαλλιέργειες για τις λιμνοθάλασσες, χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών προκαλώντας σύγχυση στον αναγνώστη.
Η αειφόρος ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών δεν ευνοεί την αλιεία αλλά η αειφόρος διαχείριση των λιμνοθαλασσών ευνοεί τη θαλάσσια αλιεία.
Στον Πίνακα Π2 ο μελετητής αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο 70 επαγγελματίες αλιείς στο Ν. Άρτας και 70 άδειες αλιευτικών σκαφών, αναφέροντας ότι τα στοιχεία αυτά τα έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στη Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας Άρτας και να καταγράψει τα πραγματικά στοιχεία. Αυτό και μόνο αναιρεί όλη τη σοβαρότητα της μελέτης.
Κατόπιν όλων των παραπάνω προτείνουμε να απορριφθεί το σχέδιο και να μην παραληφθεί από την επιτροπή παραλαβής.


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Χαραλάμπους Παύλος Τσώλης Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: