Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Ψαραδες απαιτούν έργα και όχι λόγια

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

47100 Ανέζα - Δήμος Αμβρακικού

Τηλ./Φαξ 2681042271

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 22.09.08 σε συγκέντρωση του ΟΑΣΝΑ με μέλη του και Φορείς της Άρτας ο Βουλευτής ΝΔ Άρτας κος Κώστας Παπασιώζιος κατηγόρησε τους ψαράδες του Αμβρακικού ότι με τις φιέστες που διοργανώνουν θα τους πετάξουν πρώτους έξω από τον Αμβρακικό Κόλπο, η δε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε είναι αναξιόπιστη.

Είναι λυπηρό φαινόμενο πολιτικός να τα βάζει με τους ψαράδες του Αμβρακικού, τον πιο αδύνατο κρίκο στην αλυσίδα, υποδεικνύοντάς τους να μη διεκδικούν τα αυτονόητα και να τους θεωρεί υπεύθυνους για τα συσσωρευμένα προβλήματα του Αμβρακικού Κόλπου.

Με αυτό το δελτίο θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:

1. Η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου είχε συμβατική υποχρέωση να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης «Αλιευτική δραστηριότητα στον Αμβρακικό Κόλπο : υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές» σε ημερίδα πριν τις 15.09.08.

2. Ο κος Παπασιώζιος προσεκλήθει εγκαίρως να παρευρεθεί στη παρουσίαση της παραπάνω μελέτης και μας έστειλε επιστολή όπου μας ανέφερε ότι δεν θα παρευρεθεί στην παρουσίαση επειδή θα βρίσκεται στα εγκαίνια έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

3. Την μελέτη δεν μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα πριν παραληφθεί επίσημα από την Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1986 που παρουσιάζεται μια μελέτη που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση του Αμβρακικού οσον αφορά την αλιεία και βάλλεται, πριν ακόμη παραληφθεί επισήμως.

Οι ψαράδες του Αμβρακικού βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, χόρτασαν από τα ωραία λόγια και ζητούν έργα.

Η μελέτη αυτή είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να παρθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του Αμβρακικού και την οικονομική ανακούφιση των ψαράδων και παράκτιων κατοίκων της περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν όλοι οι βουλευτές της περιοχής για τη λήψη εκτάκτων διαχειριστικών μέτρων που θα αφορούν την καταγραφή και αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κόλπου όσον αφορά:

- όλες τις μορφές των παραγωγικών δραστηριοτήτων

- τα ποσοτικά επίπεδα συγκεντρώσεων των εισερχομένων ρυπαντικών φορτίων

- εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης για φαινόμενα ρύπανσης στα επι μέρους οικοσυστήματα του Κόλπου

- συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μόνιμου δικτύου εργαστηρίων και επιστημόνων ( εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων και Φορέων της περιοχής) για τη λήψη μέτρων προστασίας και εξυγίανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

και να παρθούν μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των ψαράδων.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος Τσώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: