Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ο Προκρούστης στη Πρέβεζα ;


Όπως ο Προκρούστης, έτσι και η εκάστοτε άρχουσα Τάξη της Πρέβεζας που εξουσιάζει το στενό του Ακτίου "κόβει και ράβει" όπως τη συμφέρει. Ετσι το νέο λιμάνι της Πρέβεζας που τώρα ιδιωτικοποιήθηκε και έγινε μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι, η παράνομη μαρίνα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, το αλιευτικό καταφύγιο έγιναν άναρχα και σε τέτοια σημεία για να προσφέρουν ανάπτυξη και χρήματα στους Πρεβεζιάνους, με "μπακαλίστικη" νοοτροπία, χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους και προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης, χωρίς να αναλογίζονταιτιςεπιπτώσεις στο θαλασσιο περιβάλλον και στα ενδότερα του Αμβρακικού Κόλπου.
Βάζοντας πάντα μπροστά τους ψαράδες για να πετύχουν εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις των έργων, μετά η άρχουσα Τάξη σπρώχνει τους ψαράδες στην "άκρη" και σκέπτεται το κέρδος, την ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου και την τουριστική ανάπτυξη. Ο Τουρισμός όμως είναι μεταβλητός παράγων και όταν υποβαθμισθεί η περιοχή, θα στραφεί σε κάποια άλλη περιοχή, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.
Ο νομός Πρέβεζας έχει πολλά λιμάνια/αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες και ένα ακόμη άλλο στον Παντοκράτορα δεν θα σταματήσει την προκρούστια νοοτροπία. Γιατί μετά σκέπτονται την επέκταση του εμπορικού λιμένα ή την κατασκευή νέου στο Σκαφάκι εντός του Αμβρακικού, γι αυτό άφησαν και την περιοχή εκτός ζωνών του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού, για να κάνουν ότι θέλουν. Η Πρέβεζα δεν χρειάζεται εμπορικό λιμάνι για να εκφορτώνονται ιχθυοτροφές και ζωοτροφές, όταν σε μικρή απόσταση υπάρχουν δύο μεγάλα υπερσύγχρονα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Αστακού. Να σταματήσει λοιπόν αυτή η άναρχη και με κάθε κόστος ανάπτυξη και να γίνουν επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος του Αμβρακικού, στην πράσινη ανάπτυξη, να γίνουν επενδύσεις για να ανοίξει το στόμιο, οι γέφυρες του κεντρικού λιμανιού της Πρέβεζας, που χρόνια παραμένουν βουλωμένες, να γίνουν επενδύσεις για να δώσουν μιά ανάσα ζωής στον Αμβρακικό Κόλπο.

ΟΧΙ λοιπόν στο νέο λιμάνι (μαρίνα) στον Παντοκράτορα της Πρέβεζας, όχι στην προκρούστια νοοτροπία.
ΝΑΙ σε προκάτ αλιευτικό καταφύγιο για την εξυπηρέτηση των ψαράδων και κατοίκων της περιοχής.


Παύλος Χαραλάμπους - Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού Κόλπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: