Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Τα "Νταλιάνια" εξολοθρεύουν τις "μπάφες"


ΟΧΙ στην λειτουργία του παραδοσιακού αλιευτικού εργαλείου "Νταλιάνι" στη θέση Πούντα του Ακτίου λέει η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, επειδή το εργαλείο αυτό ψαρεύει κατα κόρο τις αυγομένενς μάνες κεφαλοειδών, (μπάφες κατα την ωρολογία των ψαράδων), ενα είδος που ήταν παλιαότερα εν αφθονία στον Αμβρακικό και σήμερα είναι είδος υπο εξαφάνιση, και για αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να ψαρεύεται αλλά να θεωρηθεί ως προστατευόμενο, ουτως ώστε να ανανεωθούν ξανά τα αποθέματα του είδους αυτού στον Αμβρακικό Κόλπο.

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού

Τηλ./Φαξ 2681042271

Αρ. πρ. 32/30.07.09

Προς Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης – Γραφείο Αλιείας

Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 33

ΤΚ 26441 ΠΑΤΡΑ

Κοιν.: Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτ. Ελλάδας

Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου

Σ.Α.Ε.

Μ.Μ.Ε.

Θέμα : Λειτουργία αλιευτικού εργαλείου τύπου «Νταλιάνι» στην περιοχή Ακτίου

Αιτωλοακαρνανίας.

Σε απάντηση της υπ. αρ. 2850/22.07.09 επιστολή σας για τις απόψεις μας επί του παραπάνω θέματος το οποίο συζητήθηκε στο Δ/Σ της Ομοσπονδίας μας την 29.07.09, σας πληροφορούμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία του αλιευτικού εργαλείου τύπου «Νταλιάνι» στην περιοχή του Ακτίου, καθώς η λειτουργία του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ήδη μειωμένα ιχθυοαποθέματα του Αμβρακικού Κόλπου.

Οι Ψαράδες του Αμβρακικού Κόλπου βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση εξ αιτίας της μεγάλης μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και η λειτουργία του παραπάνω εργαλείου θα χειροτερέψει την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς θα αλιεύει «μπάφες», αυγομένες μάνες κεφαλοειδών, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις για τα ιχθυοαποθέματα.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος Τσώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: