Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ζητείται Πολιτική βούληση


Ποιος αρμόδιος επιτέλους θα τολμήσει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της μεταφοράς των ιχθυοκαλλιεργειών εκτός Αμβρακικού Κόλπου;
Οι ψαράδες του Αμβρακικού διέγνωσαν εγκαίρως τον κίνδυνο και ζητούν από το 2003 την μεταφορά των ιχθυοκαλλιεργειών εκτός Αμβρακικού Κόλπου. Τα οργανικά φορτία που παράγουν οι 22 μονάδες του κόλπου είναι πάρα πολλά για να μπορέσει να τα αποσυνθέσει το οικοσύστημα και αυτές οι μονάδες έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία των ανοξικών μαζών. Το ίδιο ζητούν και οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής από το ΥΠΕΚΑ, να δοθούν κίνητρα μετεγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών εκτός Αμβρακικού. Αντί αυτού η Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ προτείνει στον Φορέα Διαχείρισης να μελετηθούν μέθοδοι άσκησης της αλιευτικής δραστηριότητας της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας, με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ιχθυοαποθεμάτων. Δεν μένει παρά να καλέσουν τους Βαβίζο και Μάργαρη να τα βγάλουν όλα μέλι-γάλα και να γίνει ο Αμβρακικός χωροθετημένο πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών. Ως πότε θα κρύβονται οι αρμόδιοι πίσω από το δάκτυλό τους;
Οι Ομοσπονδίες Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας ζήτησαν με κοινή επιστολή τους τον Ιούνιο του 2008, από όλους τους Δημάρχους των 12 Δήμων που περιβάλλουν τον Αμβρακικό και τους 3 Νομάρχες να φέρουν το θέμα στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια και να αποφασίσουν για την απομάκρυνση ή μη των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό και δυστυχώς δεν τόλμησαν ούτε καν να το φέρουν προς συζήτηση. Κατά τα άλλα όλοι τους θέλουν να σώσουν τον Αμβρακικό και υπάρχουν και μερικοί «γραφικοί» οι οποίοι είτε από ιδιοτέλεια είτε για πολιτική εκμετάλλευση είτε για να καλύψουν τις ευθύνες τους, λασπολογούν εναντίων όσων επιδιώκουν τη λήψη μέτρων για την προστασία του Κόλπου.
Εκτός από τις μελέτες των πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων για τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη ρύπανση του Κόλπου, υποβρύχιες φωτογραφίσεις που έχουν κάνει δύτες στο δίαυλο Λασκάρα – Στόμιο αποδεικνύουν την έκταση του φαινομένου όπως αναφέρεται στο site, htpp/thomsot.blogspot.com.
Υπαρχουν σημερα στον κολπο περιπου 22 μοναδες λαβρακοτσιπουρας, οι οποιες παραγουν απο 600 κατα μεσο ορο τονους ψαριων το χρονο (οι αδειες τους δεν προβλεπουν πανω απο 200). Συνολο 13200 τονους ψαρια. Το καθε κιλο ψαρι χρειαζεται περι τα 2 κιλα ιχθυοτροφης για να φτασει σε εμπορευσιμο βαρος, οποτε πεφτει στον κολπο (εκτος απο το μεριδιο που θα καταναλωσει το ψαρι για το κιλο) το υπολοιπο ενα κιλο σαν κοπρανα καθως επισης και σαν χαμενη τροφη που δεν προλαβαινει να καταναλωθει (από τα ρεματα, τον κυματισμο κλπ). Αν υποθεσουμε οτι καποιο μερος απο αυτο το κιλο το καταναλωνει το ψαρι για ενεργεια ζωης, καθως και τα αλλα που μαζευονται γυρω απο τα κλουβια, θα μας μεινει το λιγοτερο 700 γραμμαρια πεταμενα κοπρανα και τροφη. Ητη, 13200Χ0,7=9240. Δηλαδη πεταγεται 9 χιλιαδες τονοι οργανικης υλης το χρονο. Δηλαδη τα 20 τελευταια χρονια που λειτουργουν οι μοναδες εκει, εχουν πεσει 9240Χ20=184800 τονοι οργανικης υλης.
Φωτογραφίες και περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αντλήσετε από το παραπάνω Blogger. Μέσα σε όλα αυτά η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου στις προτάσεις της για την περιβαλλοντική προστασία του Αμβρακικού, ζητά ακόμη μια φορά από τον Φορέα Διαχείρισης μεταξύ των άλλων και την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό. Ακολουθεί η επιστολή τους.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
471 00 Ανέζα – ΑΡΤΑ Τηλ.Φαξ 2681042271
Αρ. Πρ. 7/28.03.10
Προς
Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου – Υπ όψη κου Τ. Αλμπάνη
Κατσιμήτρου & Κομμένου 1, 471 00 ΑΡΤΑ
Θέμα: Προτάσεις της Ομοσπονδίας για την περιβαλλοντική προστασία του
Αμβρακικού Κόλπου.
Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, σας υποβάλλουμε προτάσεις για τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας του Αμβρακικού ως ακολούθως:
1. Εχει αποδειχθεί από μελέτες τόσο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και των Πατρών, ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες επιβαρύνουν τον Αμβρακικό με οργανικά φορτία (τροφές που πέφτουν στο βυθό κάτω από τις μονάδες, κόπρανα τόνων ψαριών, αντιβιοτικά και χαλκούχες ενώσεις) έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις ανοξικές μάζες του Αμβρακικού και επηρεάζουν τις κινήσεις των ελευθέρων ψαριών ειδικά οι μονάδες που βρίσκονται στο δίαυλο από τον Αγιο θωμά και Άκτιο ως τη Λασκάρα και Παναγιά Βόνιτσας. Επειδή όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού δεν λειτουργούν σε νόμιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο (δεν ανήκουν σε ΠΟΑΥ), μπορούν να δοθούν κίνητρα μετεγκατάστασης εκτός Αμβρακικού και έτσι αφενός ελαττώνουμε τα οργανικά φορτία του Αμβρακικού και δεν επηρεάζεται η πορεία αναζήτησης τροφής στα ενδότερα του Κόλπου των ελευθέρων ψαριών και αφετέρου οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν θα κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά από τους μαζικούς θανάτους εξ αιτίων των ανοξικών μαζών.
Κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στις αποστραγγιστικούς τάφρους που εκβάλλουν στον Αμβρακικό και σε αποχετευτικά δίκτυα για τα αστικά λύματα.
Απομάκρυνση βυθισμένων τσιμεντομπλοκ και άνοιγμα των βουλωμένων γεφυριών του λιμανιού της Πρέβεζας, διάνοιξη και εκβάθυνση του στομίου στη θέση Πούντα του Ακτίου και αποκατάσταση θαλάσσιου χώρου της μαρίνας «Κλεοπάτρα» του Ακτίου.
Καταγραφή των ρυπογόνων και κλείσιμο όλων των παράνομων αγωγών αποβλήτων επιχειρήσεων της ευρύτερης λεκάνης απορροής.
Σταθμός ελέγχου – υποδοχής δεξαμενόπλοιων που μπαινοβγαίνουν στον Κόλπο, για να μη αδειάζουν απόβλητα σεντίνας και υπόλοιπα των δεξαμενών τους μέσα στον Αμβρακικό.
Καθαρισμός εκβολικών στομίων του Αράχθου και του Λούρου με βυθικόρο, για να υπάρχει καλύτερη ροή προς την θάλασσα.
Τέλος λόγω της μεγάλης μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων, προτείνουμε να απαγορευτεί η ερασιτεχνική αλιεία τις καθημερινές και να επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και προσδοκούμε για μια άψογη συνεργασία. Ο Πρόεδρος Τσιώλης Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: