Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Κατάληψη των γραφείων του Φορέα Αμβρακικού απο τους Ψαράδες







Αντιπροσωπείες ψαράδων από τον Αμβρακικό, μελών της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου έκαναν σήμερα 13 Μαϊου 2010, στις 12.00 το μεσημέρι συμβολική κατάληψη των γραφείων του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου με συνθήματα «ΕΞΩ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ», «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ», «ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΛΟΥΒΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ» όπου επέδωσαν ψήφισμα στον συντονιστή του Φορέα να το προωθήσει προς κάθε αρμόδιο. Οι ψαράδες θεωρούν ότι μέσα από το ΑΝΑΣΑ προσπαθούν κάποιοι να νομιμοποιήσουν τις παράνομες ιχθυοκαλλιέργειες, τις οποίες οι ψαράδες κατονομάζουν ως κύριες υπεύθυνες για τις ανοξικές μάζες του Αμβρακικού Κόλπου. Στη κατάληψη συμμετείχε και αντιπροσωπία των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού με πανώ όπου ανέγραφε «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ», και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των ψαράδων. Ακολουθεί το ψήφισμα που παρέδωσαν στον Φορέα Διαχείρισης.



Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
ΨΗΦΙΣΜΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Παρότι ο Αμβρακικός Κόλπος είναι υπερφορτωμένος από τα οργανικά φορτία διαφόρων δραστηριοτήτων και οι ψαράδες βρίσκονται σε οικονομική εξαθλίωση και στα πρόθυρα της ανεργίας, η Πολιτεία δείχνει να μην κατανοεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Μερικοί «επιτήδειοι» που λυμαίνονται εδώ και χρόνια τον φυσικό του πλούτο και οι συνυπεύθυνοί τους, εξακολουθούν το βιολί τους.
Έτσι στα πλαίσια της διαβούλευσης με τους Φορείς, άφησαν τους ψαράδες του Αμβρακικού (Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου) απ έξω.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ (ΑΝΑΣΑ) επαναλαμβάνει πολλάκις ως πηγές ρύπανσης του Κόλπου τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα και τα αστικά λύματα και δεν αγγίζει καθόλου τις θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες που είναι η κυριότερη πηγή οργανικών φορτίων και ρύπανσης και βρίσκονται στην καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου.

Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να νομιμοποιήσει όλες τις παρανομίες τους εντάσσοντάς τες σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) εντός του κλειστού Αμβρακικού Κόλπου.
Κάποιους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής πέριξ του Αμβρακικού που δήθεν κόπτονται για την προστασία του, και έχουν συνεχείς επαφές με την υπουργό Ανάπτυξης κα Λούκα Κατσέλη για την υλοποίηση του ΑΝΑΣΑ και «ανάπτυξη» της περιοχής, τους προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλες μεθοδεύσεις-καταληστέψεις του φυσικού πλούτου του Αμβρακικού και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Σήμερα Πέμπτη 13 Μαϊου 2010 κάνουμε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού στην Άρτα για να παραδώσουμε το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο Πρόεδρο του Φορέα για να το προωθήσει στα συναρμόδια για την προστασία και ανάπτυξη του Αμβρακικού, Υπουργεία, Περιφέρειες, Νομάρχες.

Κάτω τα χέρια από τον φυσικό πλούτο του Αμβρακικού.
ΕΞΩ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΠΟ
ΟΧΙ άλλη «ανάπτυξη»
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: