Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Να γίνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ Ενεργοί Πολίτες




Κυριακή πρωϊ 13 Ιουνίου 2010 και 3 αλιευτικά, 3 ερασιτεχνικά και το σκάφος του Φορέα Διαχείρισης, ξεκίνησαν στις 10.30 από το λιμάνι της Κορωνησίας για τον καθαρισμό των νησιών του Αμβρακικού Κόλπου με επιβάτες Ενεργούς Πολίτες, Ψαράδες της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.
Πριν την αναχώρηση μοιράστηκαν σε κάθε σκάφος σακούλες σκουπιδιών γίγας και γάντια μιάς χρήσης. Στις 10.45 τα σκάφη προσέγγισαν τα νησιά Άγιος Αντώνιος, Παναγιά, Βλάχο, Βουσνάρα, Μητσόπουλοι και κατέληξαν όλα μαζί στο μεγαλύτερο νησί του Αμβρακικού την Βουβάλα (δόθηκε αυτή η ονομασία επειδή μοιάζει με Βουβάλι και Βάλα κατά τους ψαράδες) η οποία έχει στο κέντρο της μια μικρή λιμνοθάλασσα. Η προσέγγιση ήταν λίγο δύσκολη γιατί στα περισσότερα νησιά υπάρχουν βράχια γύρω τους και υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν ζημιές στα σκάφη.
Ευτυχώς αυτή τη φορά ο καιρός ήταν θαυμάσιος, επικρατούσε απόλυτη νηνεμία ως και τις 13.30, οπότε συγκεντρώθηκαν συνολικά 39 γεμάτες σακούλες γίγας, οι οποίες δέθηκαν με σχοινιά για να μη σκορπιστούν στην μεταφορά και φορτώθηκαν στα δύο αλιευτικά που ήρθαν από το αλιευτικό καταφύγιο Σαλαώρας (και εδώ θέλω να ευχαριστήσω του δύο προέδρους Παναγιώτου Σωτήριο και Κοτσαρίνη Ανδρέα των αλιευτικών συλλόγων Ανέζας που παρότι ξενύχτησαν ψαρεύοντας όλο το Βράδυ συμμετείχαν σε αυτή τη δράση).
Συνολικά 32 γεμάτοι σάκοι ξεφορτώθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο της Σαλαώρας όπου θα ενημερωθεί ο δήμος Αμβρακικού για την αποκομιδή και 7 σάκοι στο λιμάνι της Κορωνησίας. Το σύνολο των σκουπιδιών ήταν ως επι το πλείστον πλασικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, γυάλινες φιάλες αλκοολούχων και κατεστραμμένα δίχτυα και σημαδούρες ψαράδων. Στα νησιά υπήρχαν πολλές φωλιές από θαλασσοπούλια και δόθηκε προσοχή να μη σπάσουν τα αυγά που υπήρχαν σε αυτές. Στο νησί Παναγιά ένα αηδόνι μας ευχαρίστησε με το μελωδικό του κελάηδημα για αυτή τη δράση μας.
Επειδή εξαντλήθηκαν όλες οι σακούλες σκουπιδιών, ο καθαρισμός σταμάτησε στις 13.30, οπότε έμειναν τα νησιά Κέφαλος, Γαϊδουρονήσι και Περανησί για ένα άλλο Σαβατοκύριακο.
Το μήνυμα αυτής της δράσης μας, είναι να γίνουμε όλοι μας Ενεργοί Πολίτες και να προσθέτουμε κάθε φορά ο καθένας μας ένα μικρό πετραδάκι στο οικοδόμημα αυτό που λέγεται Προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.
Βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να απομακρύνει τις δεξαμενές καυσίμων και τις ιχθυοκαλλιέργειες από τον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο, να κατασκευάσει αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς καθαρισμούς σε παραθαλάσσιες πόλεις και οικισμούς και να αποφασίσει να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς για να αυξήσουν τα κέρδη τους, διοχετεύοντας τα υγρά τους απόβλητα ακατέργαστα στις τάφρους και τα ποτάμια. Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία δεν έχει επιβληθεί και υλοποιηθεί κανένα πρόστιμο από καμία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και έτσι υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Οσον αφορά τον εθελοντισμό χωρίς ιδιοτέλεια είναι άγνωστη έννοια για τους κατοίκους της περιοχή μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους έλαβαν μέρος σ αυτή την δράση μας για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: