Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τόνους ελεύθερα ψάρια αλιεύουν και διακινούν παράνομα ιχθυοκαλλιεργητές του Αμβρακικού


Δεν είναι η πρώτη φορά που ιχθυοκαλλιεργητές συλλαμβάνονται να παρανομούν αλιεύοντας παράνομα τα ελεύθερα ψάρια του Αμβρακικού. Πάντα όμως πέφτουν στα μαλακά, αφού οι αρμόδιοι κάνουν απλές συστάσεις, οπότε έχει δημιουργηθεί ενα είδος ασυλίας στις παράνομες αυτές δραστηριότητες. Ο τσίρος είναι μεγάλος και απο αυτή την υπόθεση χάνουν οι ψαράδες καθώς υπάρχει αυτός ο παράνομος αθέμιτος ανταγωνισμός και η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, αλλά και η Πολιτεία καθώς τα ψάρια αυτά διακινούνται ως επι το πλείστον χωρίς παραστατικά. Οι ψαράδες του Αμβρακικού που φέτος είδαν πάλι τις ψαριές τους να μειώνονται δραματικά, απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
47100 Ανέζα – ΑΡΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά την οικονομική εξαθλίωση των ψαράδων του Αμβρακικού Κόλπου λόγω των ανοξικών μαζών και της έλλειψης ιχθυοαποθεμάτων, οι ιχθυοκαλλιεργητές εξακολουθούν να θεωρούν τον Αμβρακικό «τσιφλίκι» τους και να τον λυμαίνονται με κάθε τρόπο. Έτσι πριν λίγες μέρες πιάστηκε από το λιμεναρχείο και άλλος ιχθυοκαλλιεργητής να παγιδεύει τα ελεύθερα ψάρια, αφού ένας άλλος συνάδελφός του που έκανε την ίδια παρανομία πριν 2 μήνες δεν του έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Επειδή μερικοί θεωρούν την παρανομία αυτή ασήμαντη, θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι πρόκειται για τόνους ελεύθερα ψάρια και σαρδέλα που παγιδεύονται παράνομα (και διακινούνται παράνομα, πεδίο έρευνας του ΣΔΟΕ ) όταν περιφέρονται στα κλουβιά των εκτρεφομένων ψαριών για να βρουν τροφή και αυτή είναι επίσης άλλη μια αιτία έλλειψης των ιχθυοαποθεμάτων του Αμβρακικού.
Έχουμε καταγγείλει κατ επανάληψη τις παρανομίες των ιχθυοκαλλιεργητών αλλά και έχουμε επισημάνει ότι και οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην δημιουργία των ανοξικών μαζών του Αμβρακικού εξ αιτίας των υπολειμμάτων τροφών που κατακάθονται στον πυθμένα, των αντιβιοτικών που δίδονται στα ψάρια, των κοπράνων από τις χιλιάδες τόνους ψαριών αλλά και από τα χημικά που πλένουν τα δίχτυα τους. Έχουμε επισημάνει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργητών να έχουν επι σειρά ετών ζημιές και να εξακολουθούν να λειτουργούν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι καλύπτουν τις ζημιές τους με παράνομες δραστηριότητες. Ζητάμε από την Πολιτεία την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και την άμεση απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο πριν αναγκαστούμε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας.
Ο Πρόεδρος
Τσιώλης Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: