Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Δήμαρχοι πέριξ του Αμβρακικού, μην κλείνετε τα μάτια στα υπάρχοντα προβλήματα


Παρότι ο Αμβρακικός είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ανοξικός, συνεχίζονται να δίδονται αυξήσεις δυναμικότητας ιχθυοκαλλιεργειών υποθηκεύοντας κατ αυτόν τον τρόπο το μέλλον των λιμνοθαλασσών, των συνεταιρισμών, των ελευθέρων Αλιέων, του τουρισμού αλλά και του περιβάλλοντος. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που στο όνομα του κέρδους και της ανάπτυξης δίδουν άδειες για ψάρια της "εντατικής"με αυτόματο σύστημα διάχυσης αξυγόνου. Η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπέιρου και ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού βλέποντας ότι με το υπάρχον χωροταξικό οδηγούν τονΑμβρακικό στην καταστροφή απευθύνεται ακόμη μιά φορά στους δημάρχους πέριξ του Αμβρακικού να ορθώσουν το αναστημά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες μπρός στην επερχόμενη καταστροφή και να συμμετάσχουν στη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται απο την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Ακολουθεί η επιστολή προς τους Δημάρχους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
47100 Ανέζα – Δήμος Αρταίων
Email:amvrakikos@gmail.com
Ανέζα 01 Φεβρουαρίου 2012
Προς 1. Δήμαρχο Αρτας, Πρέβεζας, Νικολάου Σκουφά
2. Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, Πρέβεζας, Νικολάου Σκουφά
Κοιν: -Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού
-Μ.Μ.Ε
Θέμα: Συμμετοχή σας στη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.
Η παραπάνω επιτροπή συστάθηκε προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές που θίγονται από το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου, ούτως ώστε το χωροταξικό να λειτουργεί ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά στην αλιεία και τον τουρισμό αλλά και να είναι πάντα απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης των περιοχών αυτών.
Μέχρι στιγμής πάνω από 20 δήμοι απ όλη τη χώρα και 100 φορείς συμμετέχουν στην παραπάνω επιτροπή στην οποία πρέπει να συμμετάσχει και ο δήμο σας. Το παραπάνω χωροταξικό μας αφορά άμεσα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα που δημιουργούν οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες μέσα στο κλειστό κόλπο του Αμβρακικού.
Αυτή την στιγμή λειτουργούν 22 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με ένα μέσο όρο παραγωγής 460 τόνους το χρόνο η μονάδα, διαχέοντας στο περιβάλλον πάνω από 425 τόνους φωσφόρου και αζώτου το χρόνο, ποσότητες τεράστιες για ένα μικρό κλειστό κόλπο όπως είναι ο Αμβρακικός, ο οποίος στο 70 – 80% είναι ανοξικός και έχει σοβαρό πρόβλημα ανανέωσης των νερών του δημιουργώντας έτσι φαινόμενα ευτροφισμού (μάκα, μεγάλες ποσότητες φυτοπλαγκτόν, τοξικό φυτοπλαγκτόν, κορέλια, ανοξικά φαινόμενα κ.α.).Εκτός των παραπάνω οι περισσότερες ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται στον δίαυλο Ακτίου-Λασκάρας και λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι εμποδίζοντας τα ψάρια να κάνουν τον φυσιολογικό τους γύρο μέσα στον Αμβρακικό με αποτέλεσμα να νεκρώνουν σιγά –σιγά οι λιμνοθάλασσες και οι συνεταιρισμοί που τις εκμεταλλεύονται. Έτσι χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη θάλασσα και τις λιμνοθάλασσες, ενώ στις ιχθυοκαλλιέργειες απασχολούνται πολύ λίγα άτομα, οι περισσότεροι των οποίων είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στη τοπική οικονομία.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Τσιώλης Μενέλαος Στεργίου Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: